Hunder kan ikke snakke. De kommuniserer ved å bruke halen, blikk, tunge, endre bevegelsesmønster osv. Alt dette kjenner du som hundeier til. Men når man skal lage en ny sele har vi fram til nå ikke kunnet spørre Bonzo hvilke padding han liker best eller fått klart svar på hvilke remer som er mest komfortable.
Birgitte Næss og Kristoffer Halvorsen er to av Norges beste hundekjørere. De vet akkurat hvordan utstyret påvirker hundene under de mest krevende forholdene. De har vært med i AI Dogtech siden starten og har gitt oss en fantastisk base å starte forskningen vår på.
Har man stått 10 000 timer bak et spann, vet man at når rumpa på den ene hunden begynner å dra ut til siden mens den trekker at hunden ikke har det helt optimalt. Men selv for proffene kan det være vanskelig å sette fingeren på hva som gjør at hunden ikke er fornøyd. Er den er sliten, er det at den er sulten, gnager selen, har den smerter i hofta, eller er den bare irritert på noe?
Og om vi gjør det enda enklere. Hvor stor sele skal en hund ha? Riktig sele i feil størrelse er like feil som feil sele.
En ting er å se på hvordan selen sitter på hunden når hunden står stille. Men det er jo når hunden er i bevegelse at den må sitte riktig
Teamet på GSI Gausdal sewing industry AS hadde klødd seg lenge i hodet for å finne en måte måle hvordan hundene påvirkes av for eksempel en sele. I en teamwork-samling kom vi på at det måtte være mulig å bruke sensorer som måler bevegelse - Tenk filmanimasjon. Og det var starten på AI Dogtech.
Vi fant raskt ut at sensorene på markedet fungerte dårlig ute i felt. Og å teste på en tredemølle er jo meningsløst om man skal teste en hund som skal trekke en slede.
Til slutt fant vi en teknologipartner som klarte å lage sensorene vi trengte.
Vi har nå som første aktør i verden begynt å teste seler med med bevegelsessensorer på hundene. Vi kan måle bevegelse, symetri, skjeveter og mange mange flere faktorer som spiller inn på hundens velferd.
Dette er et langsiktig arbeidet. Og vi arbeider nå med å opparbeide oss et større datagrunnlag og har en del hypoteser vi ønsker å finne ut av. For eksempel er det enkelte produkter på markedet i dag hvor teorien/meningene er meget negative til, men som vi ser fungerer veldig bra i praksis.
Vi kommer til å dele denne kunnskapen med dere i tiden framover for vi ønsker at alle hunder skal få det best mulig.